8.6. De kanswetten zijn betrouwbaar

Pierre Lecomte du Noüy, een vermaard Frans wetenschapper die in 1942 aan de Nazibezetting ontsnapte en naar de Verenigde Staten vluchtte, schreef:

"De zogenaamde ‘kanswetten’ ontlenen hun nauwkeurigheid (die aanzienlijk is op onze waarneembare schaal) aan het feit dat er geen bevoorrechte atomen bestaan (vanuit het specifieke standpunt dat hier wordt beschouwd) en dat zij zich gemiddeld allemaal op dezelfde onvoorstelbare, wanordelijke manier gedragen." [1]

Met andere woorden, we kunnen verwachten dat bepaalde fenomenen volgens deze wetten uitvlakken tot gemiddelden. We kunnen niet verwachten dat er enig fenomeen is dat zich in strijd met de wet van de grote getallen zou gedragen, als we het toeval als enige mogelijke factor beschouwen. In de hele wetenschappelijke, technologische en zakenwereld vind je een bijna absolute afhankelijkheid van deze wetten. Wanneer we de principes die gebruikt worden bij de planning van wolkenkrabbers toepassen op de kans dat een eiwit zich door toeval zou vormen, weten we dat we op de resultaten kunnen vertrouwen.

Volgende pagina


1 Du Noüy, Human Destiny, p. 41. [Terug naar de tekst]