11.7. Hoe lang is 10147 jaar?

Dr. Weaver vertelde het volgorde interessante verhaal dat gebruikt kan worden ter vergelijking met onze tijdsperiode van "eens in de 10147 jaar":

"In de folklore van India bestaat een verhaal over een steen, met een afmeting van een mijl (in alle richtingen), en een miljoen keer harder dan een diamant. Eens in de miljoen jaar bezoekt een heilige man de steen om deze een zo licht mogelijke aanraking te geven….als de steen door deze aanraking elke 106 jaar één atoom zou verliezen, dan zou er 1051 jaar voor nodig zouden zijn..." [1]

Hij doelt hiermee op de tijdsduur die nodig zou zijn om de steen volledig te laten wegslijten door deze vederlichte aanraking die één keer per miljoen jaar één atoom verwijdert. Het is duidelijk dat 1051 jaar, hoewel dit een uitzonderlijk lange tijdsperiode is, in het niet valt vergeleken met de tijdspanne waarin slechts één bruikbaar gen op toevallige wijze kan worden voortgebracht: 10147 jaar.

We mogen niet vergeten wat elke toegevoegde nul betekent voor een getal. Er wordt niet zomaar 10 of een miljard aan het getal toegevoegd; nee, alles wat ervóór staat wordt met 10 vermenigvuldigd! Stel bijvoorbeeld dat we één nul minder zouden hebben, namelijk 10146. Wanneer we in het geval van het bovenstaande ongelooflijke getal de laatste nul toevoegen, vermenigvuldigen we de hele 10146 met 10, en zo verkrijgen we het duizelingwekkende getal 10147.

Volgende pagina


1 Warren Weaver, "Lady Luck, Theory of Probability"(Garden City, New York: Doubleday, 1963), p. 235, 236. [Terug naar de tekst]