3.8. Toeval is achterlijk

Het toeval heeft dus achtentwintig triljoen keer de leeftijd van de aarde nodig om niets meer dan de zinsnede "The Theory of Evolution" te kunnen schrijven, wanneer letters worden getrokken uit een verzameling van kleine- en hoofdletters, met de snelheid van het licht, met een miljard trekkingen per seconde! En in al die tijd is de verwachting dat de letters zich slechts één enkele keer in de juiste volgorde kunnen rangschikken.

Nogmaals, een kind kan dit in hooguit een paar minuten doen, gebruikmakend van zicht en intelligentie. Het verstand maakt het verschil uit tussen de twee methoden. Toeval heeft duidelijk "geen kans" om het op te nemen tegen het intelligente doel van zelfs maar een kind.

"In het begin schiep God... " begint steeds wetenschappelijker te lijken, wanneer we zien hoe beperkt de mogelijkheden van stom toeval zijn.

Wellicht kunnen de experimenten met het alfabet die zojuist beschreven zijn ons helpen om te benadrukken hoe belangrijk het is om de vermenigvuldigingsregel, die we eerder hebben bestudeerd, te begrijpen. Probeer - om volledig overtuigd te raken - eens een paar uur letters van het alfabet te trekken! Als je dit doet, houd dan in gedachten dat toeveel geen intelligentie en geen doel heeft. Het kan niet doelgericht een juiste letter kiezen en ongewenste letters negeren totdat de volgende benodigde letter gevonden is.

In de volgende twee hoofdstukken zullen we gebruik gaan maken van wat we tot dusver geleerd hebben. We zullen de waarschijnlijkheidstheorie toepassen op het vreemde fenomeen van de "linksdraaiende" moleculen die in eiwitten worden gebruikt. We zullen dat fenomeen als een vingeroefening gebruiken voor de toepassing van de kanswetten. Het is hiervoor ideaal, omdat er in elke stap slechts twee verschillende uitkomsten mogelijk zijn. Het is daarom gelijksoortig aan het experiment waarin een munt wordt opgeworpen.

Volgende pagina