Waarom is de bijzondere schepping belangrijk?Reden 3: De schepping is ontzagwekkend!

Komen de jongeren die jij kent slechts naar de kerk om hun vrienden te ontmoeten? Lijken de mensen in de kerkbanken op een kudde die tevreden is met het herkauwen van het bekende materiaal? Hoe lang is het geleden dat jij iets geleerd hebt dat je mond deed openvallen en je zei: "Wauw! Dat is gaaf!" Is er nog wel iets wat christenen opwindend vinden? Nee? Een nadruk op de schepping kan daar verandering in brengen. Laten we eens enkele voorbeelden bekijken, maar eerst enkele Schriftteksten:

  Ik prijs U, want het is een wonder hoe U mij heeft gemaakt. Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder. Ik weet dat heel goed (Psalm 139:14).

  De hemel is gemaakt door het woord van de Heer. De zon, de maan en de sterren ontstonden door één woord van Hem. Hij bepaalde de grenzen van de zee. Het water van de oceanen verzamelde zich op de plaatsen die Hij had aangewezen. Laat iedereen op aarde ontzag hebben voor de Heer. Laten alle mensen diep ontzag voor Hem hebben. Want door één enkel woord heeft Hij alles gemaakt. Hij sprak en het was er (Psalm 33:6-9).

  Juich voor God, iedereen op aarde! Zing dankliederen ter ere van Hem. Prijs Hem voor wie Hij is! Zeg tegen God: "Wat doet U geweldige dingen!... " Kijk eens wat God allemaal doet! Zijn wonderen voor de mensen zijn zó indrukwekkend! (Psalm 66:2-5).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het ontzag voor God vanwege zijn scheppende macht, zoals die in de Psalmen wordt verwoord. Laten we nu eens enkele recente ontdekkingen uit de wetenschapswereld bekijken. Ben jij er klaar voor om te zeggen: Wauw, God is inderdaad ontzagwekkend!

 • Het menselijke lichaam

  Aan het begin van de 21e eeuw bouwden de onderzoekers van Sandia National Laboratories het op dat moment meest complexe computerscherm ooit. Het scherm was meer dan drie meter hoog, bijna vier meter breed en bevatte twintig miljoen pixels. De kleuren waren zo gedetailleerd dat zij een hogedefinitietelevisie deden lijken op een Etch A Sketch. Maar liefst 64 computers moesten parallel geschakeld worden om de ontzettend nauwkeurige afbeeldingen te kunnen voortbrengen, en zelfs dan hadden zij er meerdere seconden voor nodig. In het bijgaande persbericht stond dat het scherm "de visuele scherpte van het oog zelf benadert". Hoor je dat? Een dergelijk technologisch wonder is nog steeds inferieur aan het menselijke oog! Dit beeldscherm had nog steeds meerdere seconden nodig om afbeeldingen te produceren die jouw ogen ogenblikkelijk kunnen voortbrengen, met meer detail, een grotere contrastverhouding en gevoeligheid, terwijl de beelden in 3D bewegen, met een automatisch instelbare opening, variabele focus, en zelfstandige zelfreinigende en zelfreparerende systemen. Bovendien werd er in het persbericht behoorlijk overdreven. Hun systeem kwam feitelijk nooit in de buurt van de visuele scherpte van het oog. Hun scherm had twintig miljoen pixels, maar elk menselijk oog heeft zes keer zoveel: maar liefst 120 miljoen pixels! Onze God is een ontzagwekkende God!

  Klik op de onderstaande afbeelding voor een mooie video over de pracht van het oog:


 • Planten

  De verscheidenheid en de complexiteit van het plantenleven op aarde is niet te bevatten. De onderstaande foto van Death Valley is een mooi voorbeeld. De zaadjes van deze broze zonnebloem kunnen de verzengende zomerhitte en de winterse vrieskou jarenlang overleven, om dan onder de juiste omstandigheden uit de rotsachtige, zelfs betonachtige grond op te komen om de dorre woestijn te transformeren tot een bloemenhof.

  Death Valley

  Maar nog verbazingwekkender is wat er binnen in elke plant plaatsvindt. Wetenschappers hebben ontdekt dat planten een molecule versturen dat messenger RNA wordt genoemd. De molecule wordt via de bladvaten verzonden en bevat gecodeerde informatie, zodat elk onderdeel van de plant weet wat de andere onderdelen aan het doen zijn. Zo weten alle onderdelen van de plant wanneer ze moeten bloeien of vrucht moeten dragen, of wanneer er gereageerd moet worden op droogte of zware regenval. Met andere woorden, de plant verstuurt e-mails via zijn stengels! God heeft elke plant zijn eigen internet gegeven! Onze God is een ontzagwekkende God!

 • Dieren

  De verscheidenheid aan dieren op aarde is verbazingwekkend. Kijk maar eens naar de enorme verschillen in afmetingen tussen de eencellige bacteriën met hun eigen buitenboordmotoren en de walvissen, de grootste dieren die ooit hebben geleefd. Wist jij dat spinrag, naar verhouding, sterker is dan staal? Dat het flexibeler en kogelbestendiger is dan kevlar? Wist jij dat trekvogels efficiënter vliegen wanneer ze helemaal volgegeten en dus zwaar "beladen" zijn, en dat ze duizenden kilometers over zee kunnen vliegen om precies terecht te komen op de plek waar ze geboren waren? Of dat monarchvlinders bijna 5000 kilometer kunnen trekken, zelfs boven het open water van de Golf van Mexico, naar precies die bomen waar hun voorvaders waren geboren? Wist jij dat zeeschildpadden de oceaan kunnen oversteken door gebruik te maken van het magnetische veld van de aarde? We zouden al snel alle beschikbare harde schijven op alle computers vullen als we zouden doorgaan met de miljoenen voorbeelden van de wonderen in het dierenrijk. Maar je begrijpt vast al wat we willen zeggen: Onze God is een ontzagwekkende God!

  Kijk eens naar deze mooie video's van Illustra Media over Gods natuur:

  Prachtige video's van Illustra Media

 • Cellen

  Toen Antoni van Leeuwenhoek in 1675 ontdekte dat er schepselen waren die duizenden malen kleiner waren dan een zandkorrel en rondzwommen in regenwater, en dat er in zijn mond meer minuscule organismen leefden dan mensen in een koninkrijk, stond hij versteld. Iets wat wij slechts recentelijk hebben ontdekt - en waarvan hij dus geen weet had - zou hem nog meer hebben verwonderd. Biochemici hebben namelijk ontdekt dat levende cellen moleculaire machines en motoren hebben die bijzonder ingewikkeld en fraai zijn ontworpen. De kleinste motor ter wereld is een eiwit dat ATP-synthase wordt genoemd. Jouw eigen lichaam heeft er triljoenen van. Deze motor, die met wel 6000 toeren per minuut twee richtingen op kan draaien, bestaat uit een groot aantal complexe onderdelen, is meer dan 90% efficiënt en heeft een mechanisme met een drie-fasen nokkenas die drie ATP-moleculen per cyclus voortbrengt. Jouw lichaam gebruikt ATP voor alles wat je doet: elke chemische reactie, spierbeweging en hartslag heeft een onophoudelijke energietoevoer nodig, en daartoe produceert je lichaam deze moleculen, zelfs wanneer je slaapt. Op een drukke dag produceren deze machines zelfs je eigen lichaamsgewicht aan ATP! In 1997 ontvingen drie wetenschappers de Nobelprijs voor de ontdekking van dit mechanisme. De ATP-motoren zijn vele malen efficiënter dan enige menselijke uitvinding. ATP-synthase wordt ook wel het belangrijkste eiwit in het heelal genoemd. Sta hier eens even bij stil: jij beweegt nu met behulp van interne motorkracht! Onze God is een ontzagwekkende God!

  De video "Unlocking the Mystery of Life" is ongetwijfeld de moeite van het bekijken waard:

  Unlocking the Mystery of Life

 • Atomen

  Het heelal bestaat uit atomen en moleculen die zó precies gemaakt zijn, dat het bestaan van sterren, planeten en het leven onmogelijk zouden zijn als hun afmetingen, ladingen of andere eigenschappen zelfs maar een heel klein beetje zouden worden veranderd. Denk eens na over water, dat wij allemaal zo vanzelfsprekend vinden:

  Waterval

  Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen waarom water zich zo eigenaardig gedraagt, waarom ijs drijft, waarom het zo'n universeel oplosmiddel is, waarom het een "huid" heeft (oppervlaktespanning), waarom het pH-neutraal is en waarom het zo veel andere verbazingwekkende eigenschappen heeft. Maar, één ding weten we allemaal: al het leven is ervan afhankelijk en de eigenschappen van water zijn op maat gemaakt voor het leven. Het is bovendien bijzonder plezierig om erin rond te dobberen. Onze God is een ontzagwekkende God!

 • Het heelal

  David, de herder die 's avonds de nachtelijke hemel boven Judea intuurde, wist dat de hemelen de heerlijkheid van God openbaren (Psalm 19). Maar onze eigen generatie weet als nooit tevoren hoe ver die ontzagwekkende glorie zich uitstrekt. In 1995 werd de krachtige lens van de Hubble-ruimtetelescoop gericht op een klein stukje van de hemel vlak bij het Melkwegstelsel. Dit stukje was zó klein, dat je het had kunnen verstoppen achter een zandkorrel die je op armlengte van je lichaam zou afhouden. Het bevatte voor zover wij wisten geen enkele ster of sterrenstelsel. Tien dagen lang tuurde de telescoop naar dit kleine gebied en verzamelde elke mogelijke lichtfoton. Toen de resultaten binnenkwamen, telden de astronomen niet minder dan 1600 sterrenstelsels in dat gebied. Elk sterrenstelsel kan honderden miljarden sterren bevatten (we wisten tot 1923 niet eens dat sterrenstelsels bestonden). Wanneer we die aantallen extrapoleren naar de hele hemellucht, dan betekent het dat er tussen de 50 en 100 miljard sterrenstelsels zijn, met elk ongeveer 100 miljard sterren, wat betekent dat er op zijn minst 500 quintiljoen sterren zijn - en God heeft elk van deze een naam gegeven! (Psalm 147:4). Woorden schieten eigenlijk tekort wanneer we zeggen: onze God is een ontzagwekkende God!

  The Privileged Planet

Waarom zou de kerk de schepping moeten benadrukken? Omdat de schepping een onuitputtelijke schatkist is met echte verhalen zoals de bovenstaande, die mensen ontzag bijbrengen voor hun Schepper. Zijn macht, wijsheid en liefde, die we in de natuur kunnen zien, zijn oneindig! Zelfs met de beperkte wetenschappelijke kennis van hun tijd waren de psalmisten zich hiervan bewust. En als er vandaag de dag iemand opgewonden zou moeten zijn over de wonderen van de schepping, zouden dat dan niet de christenen moeten zijn die deze Schepper hun hemelse Vader noemen?

Als jij een voorganger of leraar bent, denk dan eens na over de fantastische illustraties uit de natuur die je kunt gebruiken om het ontzag voor God weer in de harten van de mensen te planten. Weet je nog hoe Jezus zich bukte om een lelie te plukken en deze aan zijn discipelen liet zien met de woorden: "Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen" (Matteüs 6:29). We weten nu (zoals Hij dat weet) wat een understatement dat was: de lelie heeft zijn eigen internet en draait op moleculaire motoren! Wij hopen dat scheppingswebsites als de onze jou aanmoedigen om de wonderen van de schepping te overpeinzen.


Inleiding op reden nummer vier.
Onze eerste drie redenen waarom we de schepping moeten benadrukken waren positieve redenen. Maar, zoals zo veel voorgangers weten, zijn er veel mensen die door moeilijke levensomstandigheden heen gaan. Mensen hebben te kampen met een veelvoud aan problemen, soms door hun eigen keuzes, soms door externe omstandigheden. Wanneer jij een probleem probeert op te lossen, of iemand moet bijstaan die ziek of stervend is, vervolgd wordt, door een echtscheiding gaat of aan depressies lijdt, is de schepping misschien wel het laatste waar je aan denkt. De schepping is immers niets meer dan een van die intellectuele onderwerpen zonder werkelijk praktische toepassingen. Toch? Je zou wel eens heel verbaasd kunnen zijn over reden nummer vier.

Volgende pagina