1.6. Het is nu mogelijk om zekerheid te hebben

Er is nu een snelle manier om een nauwkeurig antwoord op deze vraag te krijgen. Een mens hoeft geen jaren te studeren om te ontdekken of het leven door natuurlijke processen vanuit niet-levende materie zou kunnen beginnen. Het is zelfs niet noodzakelijk om op de meningen van anderen te bouwen om zekerheid over dit onderwerp te verkrijgen.

Je hoeft ook geen expert te worden in de verscheidene wetenschappelijke vakgebieden om conclusies te kunnen trekken die gebaseerd zijn op een solide, logisch en geldig fundament. De waarde van zo’n persoonlijke zekerheid mag duidelijk zijn en lijkt haast te mooi om waar te zijn. Maar het zal spoedig duidelijk worden hoe dit mogelijk is.

We moeten even stilstaan om op te merken dat het ook mogelijk is, zoals je msschien al weet, om een geestelijk soort zekerheid te verkrijgen over zaken als het bestaan van God. Wat we hier bespreken is echter de zekerheid die bereikt wordt door objectief bewijs in beschouwing te nemen. Dit is vooral belangrijk in dit wetenschappelijke tijdperk. Het kan dienen om de geestelijke zekerheid die iemand misschien al heeft te bevestigen of te versterken, en het is consequent met de Bijbel, zoals we al hebben gezien.

Aangenomen wordt dat de lezer serieus op zoek is naar de waarheid, ofwel voor zijn eigen zekerheid over het onderwerp van dit boek, ofwel om anderen effectiever van zo’n zekerheid te kunnen voorzien. Als jij een student bent op de middelbare school of in het voortgezet onderwijs, dan is deze kortere weg naar zekerheid die in het verschiet ligt wellicht opwindend en begrijpelijk. Vanwege de betekenis van deze zekerheid voor een mens, kan dit boek ook erg nuttig blijken te zijn voor mensen van alle leeftijden die niet tevreden zijn met oppervlakkige antwoorden. Veel christenen voelen bijvoorbeeld een behoefte om te weten of zij zich op wetenschappelijk solide grond bevinden wanneer ze hun vertrouwen stellen op Christus en de Bijbel – op zijn minst om zeker te weten dat echte wetenschap hiermee niet in strijd is.

Gaandeweg zal duidelijk worden dat de belangrijkste benadering die in dit werk wordt voorgesteld op eigen benen kan staan. De logica ervan is vanzelfsprekend en niet afhankelijk van wie het zegt.

Deze benadering zal ook geschikt zijn voor elke mate van vervolgstudie of proefnemingen die men zou willen doen. Een open, nieuwsgierige geest en bereidheid om na te denken en te volharden zijn alles wat nodig is om zekerheid te vinden. Gelukkig hebben in de afgelopen jaren verscheidene zeer intelligente wetenschappers, die tevens toegewijde christenen zijn, over evolutie geschreven. Mannen met een brede opleiding en wetenschappelijke achtergrond hebben zeer effectief vele facetten van dit onderwerp behandeld. Sommige van deze schrijvers waren zelf naturalistische evolutionisten vóór hun bekering tot hun huidige geloof in Christus de Redder. Hun publicaties staan in contrast met de benadering die we eerder vermeldden waarmee sommigen probeerden om het christendom in de vorm van de evolutieleer te kneden, ook al waren de motieven van velen onder hen misschien wel bewonderenswaardig. We zullen later enkele van de betere boeken aanbevelen.

Volgende pagina